Siteuri partenere

Pentru a va inscrie pe Ubuntu One puteti da click aici (referal) și câștigăm amândoi câțiva MB spațiu de stocare.

sâmbătă, 10 martie 2012

Editare și conversie poze în Ubuntu

Una scurtă astăzi despre editarea și conversia pozelor în Ubuntu. Știu că sunt zeci de softuri pentru treburile astea, dar dacă mai spun și eu de încă unul, nu-i bai, nu?
Folosesc cam 5-6 softuri când vine vorba de editat poze - GIMP, Fotoxx, Darktable, digikam, Shotwell, Shutter. Bine, nu prea le folosesc pe toate odată, unele sunt pentru operațiuni mai simple, gen rotire/decupare/modificat luminozitate, etc. Azi trebuia să transform vreo 20 de poze jpg în png, și m-a cam luat durerea de dinți că trebuie să fac asta pentru fiecare poză în parte. Am căutat pe la softurile alea ceva gen batch editor, dar n-am găsit ce vroiam eu (oi fi eu mai chior poate...) decât la digikam, care la mine se mișcă cam greoi. Este și imagemagick, dar e cam în line de comandă și nu prea ne înțelegem. Dar am găsit Phatch, un fel de jack-of-all-trades, cum spune americanu', adică om bun la toate: conversie, editare de toate felurile (rotire, decupare, etc.). De fapt phatch este un GUI pentru phatch-cli, care face toată treaba. Are o groază de opțiuni - inclusiv ceva de pe la imagemagick și Blender - așa că merită să-i dați o șansă. 
Prima dată instalăm phatch și imagemagick
sudo apt-get install phatch imagemagick
O să mai instaleze și ceva în plus. 
Eu am ales să fac o conversie între jpg și png, dar pașii sunt cam la fel pentru toate acțiunile. 
 Cum am făcut? La pornire apare ferestra principală unde dăm click pe plusul de sus să adăugăm o acțiune:Se deschide fereastra cu toate șmecheriile pe care le poate face programul, de unde alegem ce vrem - se poate filtra totul alegând categoria din meniul din dreapta-sus:După ce am ales funcția Save, am modificat parametrii de conversie:Apoi de la Tools-Execute am ales folderul cu pozele și am dat click pe Batch ca să pornească treaba! 


Cam atât. La închiderea programului, te întreabă dacă vrei să salvezi acțiunea respectivă, eu nu am salvat-o. Spor!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More